PRIJATELJI DJETETA...


ČOVJEK JE NAJVIŠI KADA SE SAGNE DA

POMOGNE DJETETU- PREDSJEDNIK NICKSON


Gordana Vuksanović- Momčilović
Tivat, Montenegro
Želiš li biti u mislima djeteta sutra, trebaš biti sastavni dio njegova života danas!- Ajzenhauer Ovaj sam Blog namijenila našima najmlađima, njihovim roditeljima i svima onima koji će to tek biti, ili jednostavno vole dječiji svijet! Želim sa Vama da podijelim svoja roditeljska iskustva, probleme, strahove, i naravno sve svoje radove! Nadam se da ćete uživati i biti sastavni dio RADOSTI U OKU, hvala dragi moji prijatelji!!!

28.6.10.

Na farmi djeda Proke- basna

Imao je djeda Proka veliku farmu! Bila je dobro skrivena u sjenci voćnjaka, i visokih čempresa, a miris cvijeća širio se dvorištem... ponekad čak i cijelim krajem! Skrivena iza visokog plota, sa avlijom svuda ouokolo krila je djeda Prokina farma stanare od očiju prolaznika! I, volio je djeda Proka svoje "ljubimce" pazeći da im ne pofali sijena, kukuruza, ječma, zobi... iako su često bili lijeni, samovoljni, svadljivi, a ponekad i agresivni! Život na farmi bio je zamalo idiličan, i svako je imao svog drugara sa kojim se najbolje razumijevao! Niko ni slutio nije da se iza seoske idile, i raspuklih cvjetova trešanja krije najveća zavjera koja je mogla da zadesi neko seosko domaćinstvo! Jedne mirne večeri dođe djeda Proka vodeći sa sobom lisicu!!!!! Neke životinje njen boravak na farmi ne shvatiše opasno, neke na nju i ne obraćaše pažnju, ali pijetao Neki, i izabranica njegovog srca, koka Miki gadno se prestraviše! Tiho da ne čuje niko, reče pijetao djeda Proki: 
-Zašto dovede lisicu, dobri domaćine? Ta, valjda znaš da nam ona odnosi jaja, a i njena dvoličnost i licemjerje poznate su na daleko!- pogleda ga djeda Proka, šiljeći krajeve brkova, i kriveći šešir, te odgovori: 
- De, de... ne brini, hoću da provjerim na šta je spremna, i koliko daleko može da ide zarad kore sa slanine, i šake žita!- Ode djeda Proka, ostavljajući lisicu među uplašenim životinjama! Prolazili su dani, a na izgled sve bi kao i obično! Lav Mako, tigar Fiko, ris Saki bijahu vesela družina spremna na rad i veselje u svakom trenu, poznati po svojim umjetničkim rukotvorinama i šali kojoj su se životinje radovale, ali i po prijekoj i strogoj naravi. Jednog dana skriveni iza plasta sijena, primjetiše da se kuje zavjera na farmi, koju je predvodio magarac Boko!