PRIJATELJI DJETETA...


ČOVJEK JE NAJVIŠI KADA SE SAGNE DA

POMOGNE DJETETU- PREDSJEDNIK NICKSON


Gordana Vuksanović- Momčilović
Tivat, Montenegro
Želiš li biti u mislima djeteta sutra, trebaš biti sastavni dio njegova života danas!- Ajzenhauer Ovaj sam Blog namijenila našima najmlađima, njihovim roditeljima i svima onima koji će to tek biti, ili jednostavno vole dječiji svijet! Želim sa Vama da podijelim svoja roditeljska iskustva, probleme, strahove, i naravno sve svoje radove! Nadam se da ćete uživati i biti sastavni dio RADOSTI U OKU, hvala dragi moji prijatelji!!!

25.4.10.

Kako biti savršen roditelj????

Savršen roditelj...hmmm, postoji li išta savršeno, a pogotovo roditelj? Biti savršen roditelj, zar to nije ambicija svih nas koji u kući imamo mališane? Odavno imam teoriju da šta god da učinim prema djeci nikada nisam sigurna da li sam učinila dovoljno dobro, ili suviše loše! Često sam u dilemi, ako ih čuvam, da li ih previše čuvam? Ako ih ljubim, da li ih previše ljubim? Ako ih kaznim, da li je kazna prestroga? Ako ih ne kaznim, da li sam trebala... i tako u nedogled!!!Po teoriji savršen roditelj je svaki onaj koji uspije vaspitati odgovorno, svjesno i savjesno dijete! To je, valjda, najteži zadatak koji pred čovjekom stoji! Savremen život donio nam je mnoge olakšice, pa tako i za ovu temu ima čitav niz objašnjenja, i putokaza! Kako god, svi ćemo se složiti sa istim: savršena komunikacija zasniva se na razumijevanju, ne nametanju, na promišljenom ponašanju, a ne ljutnji, na razumnim potezima, a ne glupostima...samo tako možemo dijete naučiti kako odrastati na pravi način! I prije svega, davati pozitivan primjer djetetu! Evo nekih osnovnih pravila kako biti, ja ću napisati, dobar roditelj:

 Pravilo br. 1: PREUZMITE GLAVNU RIJEČ
-dopustite sebi da imate glavnu riječ, i da Vas djeca nauče slušati! Na takvim osnovama sagradit ćete odnos pun ljubavi, razumijevanja i povjerenja, a kod djece usaditi siguran osjećaj u Vaše iskustvo, znanje, i kvalitet Vaših osobina!

Pravilo br. 2: RECITE, NE MOLITE
- ukoliko želite da Vaše dijete nešto učini, recite to, jasno i konkretno, bez ustezanja i molbi! Na taj način ne ostavljate prostor nesporazumima...

Pravilo br. 3: KADA KAŽETE, TO I MISLITE
- recite djetetu samo ono što i mislite, i pokažite mu na nekom primjeru, odnosno realizujte Vaše riječi! Na taj način će Vas dijete shvatiti ozbiljno!

Pravilo br. 4: BUDITE KRATKI, ALI JASNI
- e, sada ide ono čega se ja sjećam još iz doba svog odrastanja...pridikologija- blebetologija! U afektu roditelji često govore mnogo, i suvišno, a to i nema neki efekat na dijete, osim što ono jedva čeka da Vam vidi leđa...dakle, govorite jasno i kratko, da bi Vas dijete isto tako razumijelo! Govorite manje, a recite više, jer djeca i lakše i jasnije reaguju na konkretnije opise, i primjere, nego na suvišne riječi! Kad god se raspričate, imajte u vidu da Vas dijete ni ne sluša, a većinu i ne razumije...

Pravilo br. 5: NE POPUŠTATI PRED SUZAMA I KUKANJEM
- cilj svakog od nas nije da kratkoročno zadovoljimo naše dijete, nego da od njega načinimo pravog, i odgovornog čovjeka! Ukoliko stojite pred problemom koji dijete suzama pokušava da izbjegne, imajte na umu da će i slijedeći problem biti "riješen" na isti način, tj...NEĆE BITI RIJEŠEN! Dakle, ne popuštajte pred suzama i kukanjem!!!!

Pravilo br. 6: MOGUĆNOST IZBORA
- postavljajte djetetu pitanja! Djeca vole sarađivati u riješavanju nekog problema, jer im to daje osijećaj uključenosti u živote ukućana!

Pravilo br. 7: RUTINE
- iz sopstvenog iskustva mogu reći da je rutina vrlo bitan faktor u kvalitetno provedenom danu! Odlazak u školu, porodica za stolom, popodnevna šetnja, termin gledanja TV, termin učenja, sve je to dio svakodnevice...na taj način stiču se određene navike kod djece, i vrši se selekcija prioriteta...ako ih nemate nastupa haos! Napravite neku vrstu porodičnog kalendara, ili satnice na koji ćete upisivati šta kada, ili kog datuma radite, te obaveze koje Vas čekaju! Isto možete uraditi i sa "pravilnikom" ponašanja ukućana...ostavlja vrlo jak utisak na djecu!

Pravilo br. 8: VOLIM TE, VJERUJEM TI, POŠTUJEM TE
- tri su osnovne, i jedine stvari koje morate prenijeti na svoju djecu! To neka budu poruke koje ćete im svakoga dana ostavljati, a Vi sami nađite način koji Vam najviše odgovara...ipak, to ćete najlakše učiniti ako im poklonite svoje vrijeme, slušate ih, hvalite, i ponosite se njima! Ono najbitnije je da im govorite da ih volite, poštujete, i da im vjerujete...

Pravilo br. 9: RAZMISLI, PA UČINI- 
roditelj se ne rađa, to je vještina koja se stiče godinama i iskustvom! Nikada nemojte dozvoliti da prije nego dobro razmislite išta učinite, naročito ako ste u fazi gubljenja strpljenja, jer ćete se najprije Vi kajati! Prije riješenja nekog problema potrebno je istraživati, razmišljati, pa tek onda reagovati, i to nikako ne smiju biti  BATINE...

Eto, nadam se da sam Vam bar koliko toliko uspjela pomoći! Da budem iskrena, pišući ovo sebi jesam, i to mnogo...pa, SRETNO SAVRŠENI RODITELJI!!!! 

1 коментар:

Voljela bih da znam Vaše mišljenje o mojim temama, hvala!